KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

100 kilométeres kerékpárutat építenek Budapest és a Balaton között PDF Nyomtatás E-mail
Balatoni hírek
Írta: Administrator   
2011. december 19. hétfő, 09:22

100 kilométeres kerékpárutat építenek Budapest és a Balaton között. Orbán Viktor 2014-ben már kerékpárral tekerne Budapestről a Balatonra. A kormány a kiemelt állami fejlesztések közé sorolta ugyanis a Balatoni Bringakörút fejlesztését, így a Balaton-Budapest „röpke” száz kilométeres szakasz megépítését is.

A miniszterelnök a kerékpáros turizmus fejlesztéséért felelős kormánybiztost is kinevezett Garancsi István személyében, aki futballberkekben a bajnoki címvédő Videoton tulajdonosaként ismert.

A napokban Szántódon adtak át alig több mint fél kilométernyi bringaút-szakaszt, de egyrészt kis lépésekkel (is) lehet előre haladni, másrészt Balatonföldváron máris következik az újabb avatóünnepség, harmadrészt meg Németh Zsolt, a Balatoni Kerékpáros Turisztikai Egylet ügyvezetője azzal biztatta a szántódiakat: jó esély van rá, hogy jövőre újabb szakaszokat építhetnek, pótolva a bringaúthiányt a rév felé, illetve Szántódpuszta irányában.

A több mint száz balatoni szolgáltató összefogásával két éve megalapított Balatoni Kerékpáros Turisztikai Egylet sokat és eredményesen lobbizott azért, hogy a Balaton is kerüljön be a kiemelt kerékpárosbarát fejlesztésekre kijelölt területek közé. – Januárban jelennek meg az új pályázatok – így Németh Zsolt. – Kiemelt program lett a Balatoni Bringakörút korszerűsítése és ahol még akadnak fehér foltok, ott új szakaszok építése. Ma például a szántódi révtől Zamárdi irányában van a Balaton-part egyik legveszélyesebb útszakasza a kerékpárosok szempontjából.

A balatoni kompon idén tizenöt százalékkal több kerékpárt regisztráltak, mint tavaly. Ha másból nem, ebből is látszik, hogy egyre többen jönnek (jönnének) kétkerekűvel, vagy hozzák a bringát az autó-csomagtartón, esetleg a buszon. Az idei nyár újdonsága volt a balatoni utakon feltűnő családi tricikli: papa, mama, apróság egy járgányt tekert, szó sem lehetett „elkóborlásról”. Az egylet ügyvezetője szerint akár meg is négyszerezhető a balatoni körút forgalma, már persze ha felújítják és szélesítik a 204 kilométeres hálózat egyes szakaszait és különféle szolgáltatások (információs pontok, szervizek, szállások) várják körben a turistákat.

Nagyok a tervek tágabb kitekintésben: 2014 után az európai hálózat részévé válik a Balatoni Bringakörút, s azt szeretnék elérni, hogy a kontinens egyik legközkedveltebb kerékpáros régiója legyen a balatoni. Németh Zsolt szerint egyébként mára a tóparti szállásadók is megbarátkoztak a jellemzően egyéjszakás kerékpáros vendégekkel; van, ahol kifejezetten erre álltak rá és 20-25 százalékos forgalomnövekedésük származott ebből.

– Nemcsak a Balaton körbetekerhetősége fontos, hanem az is, hogy például déli irányból (a Sió-parton és más utak mentén) rá lehessen csatlakozni, vagy éppen le, hiszen a turista szívesen ellátogatna a háttértelepülésekre is – tette hozzá az egylet vezetője. – Arról nem is beszélve, hogy a bringás vendég elő- és utószezonban is elcsábítható.

Németh megemlítette azt is: a kiemelt országos program része a Balaton és Budapest összekötése bringaúttal, Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazta meg, hogy 2014-ben azon szeretne a fővárosból a tóhoz ruccanni...

A szántódi Szent Kristóf Természetjáró Egyesület az új bringaút-szakasz átadása feletti örömében öt kilométeres kerékpáros túrát szervezett. Érintették a szervezet névadójának szobrát és Szántódpusztát is. Karsai Ilona egyesületi elnök azt mondta: eddig inkább gyalog túráztak, mert felelőtlenség nagy létszámú bringás csapatot jelentős járműforgalmú útra „terelni”. Nagyon várták a szántódi szakasz elkészültét még ha nem is túl hosszú és várják a folytatást is... (Forrás: sonline.hu)