KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Balatoni haltetemek: fenékdögök a Balaton vizén PDF Nyomtatás E-mail
Balatoni hírek
Írta: Administrator   
2012. május 11. péntek, 11:35

Balatoni haltetemek: fenékdögök a Balaton vizén. A tél során elpusztult halak tetemét dobja ilyenkor felszínre a melegedő víz, a tavaszi halelhullás idén előbb lecseng.

Megjelentek a szokásos tavaszi halelhullás első tetemei a Balaton felszínén. Tavasszal a tél során elpusztult halak tetemét, az úgynevezett fenékdögöket dobja a felszínre a melegedő víz .A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. emberei az elmúlt pár napban több mint ötszáz, átlagosan húsz kilogrammos busa és több mint 350 angolna tetemét gyűjtötték be.

A gyorsan jött melegedés miatt arra lehet számtani, hogy a következő napokban egyre több tetem jelenik meg, de a tavaszi halelhullásként emlegetett jelenség idén előbb lecseng, mint máskor - magyarázta Füstös Gábor vezérigazgató, aki szerint bizakodásra ad okot, hogy a begyűjtött tetemek között eddig mindössze egy darab harcsát találtak, vagyis nem folyatódott a tavaly először tapasztalat harcsapusztulás, amelynek okát eddig nem sikerült kideríteni.

A halgazdálkodó társaságnak idén is központi forrás nélkül kell begyűjteni a haltetemeket, de a vízügy közmunkaprogramja segítséget jelent. Az elhullott tetemeket naponta gyűjtik össze és szállíttatják el veszélyes hulladékként. A cégvezető arra kérte az önkormányzatokat, a kempingek és strandok üzemeltetőit, hogy működjenek együtt a Balaton megtisztításában. (MTI)