KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Apr. 21.

Friss hírek

Keszthelyi jég: korcsolyapályákat nyitnak a balatoni önkormányzatok PDF Nyomtatás E-mail
Balatoni hírek
Írta: Administrator   
2012. február 03. péntek, 09:46

Keszthelyi jég: korcsolyapályákat nyitnak a balatoni önkormányzatok. Még nem állt be teljesen a Balaton jege, a komp is közlekedik, de a jég 5-11 centiméteresre hízott, helyenként tükörsima a felülete, így jó esély van arra, hogy hétvégén megnyíljanak az első jégpályák - mondta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője csütörtökön az MTI-nek.

A rendőrkapitány elmondta: már több önkormányzat is jelezte - köztük Fonyód és Siófok -, hogy jégpályát kíván kijelölni a hétvégére, és van, ahol jeges rendezvényre is készülnek. A jelek szerint több helyen téli sportolásra alkalmas jég alakul ki néhány nap múlva, de egyelőre sok helyen veszélyes a jégen tartózkodás - hangsúlyozta.

Csütörtökön és a mai napon több helyen végeztek méréseket, és azt tapasztalták, hogy a parttól távolodva drasztikusan csökken a jég vastaga, Fonyódon például a partközelben tíz centimétert mértek, 50-100 méterrel beljebb már csak öt centimétert.

Jogszabály nem rendelkezik arról, hogy mi tekinthető megfelelő jégvastagságnak (csupán annyit mond ki, hogy a jég legyen kellő szilárdságú, ne olvadjon és ne mozogjon), de az általános tapasztalatok szerint a jég akkor alkalmas arra, hogy több embert is biztonságosan megtartson, ha tíz centiméternél vastagabb, homogén, és acélos a felülete.

Kozma Ani, a siófoki önkormányzat szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t: megkezdték az előkészületeket, hogy szombaton jégpályát nyissanak a Balatonon. Reggel 8 órától sötétedésig biztosítanak majd pályafelügyeletet, egészségügyi szolgálatot, korcsolyabérlési lehetőséget és melegedőt. (MTI)



Newer news items:
Older news items: