KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Létrejöhet a balatoni körvasút? - Jelentős fejlesztések indulnak a déli parti vasúton PDF Nyomtatás E-mail
Balatoni hírek
Írta: Administrator   
2012. január 13. péntek, 20:55

Létrejöhet a balatoni körvasút? - Jelentős fejlesztések indulnak a déli parti vasúton. Jó esetben a 2014-ben kezdődő új uniós költségvetési ciklus hozhat jelentősebb javulást Veszprém megye balatoni térségének vasúti közlekedésében, derült ki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi siófoki ülésén.

Az ülésen Lennert János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője adott tájékoztatást a tárca terveiről. A jelentős déli parti fejlesztések indulása mellett beszélt arról, hogy az előkészítő szakaszban, egy előzetes megvalósíthatósági koncepció készítésénél tart a balatoni körvasút ügye. A tó körüli vonalak összekapcsolási lehetőségének vizsgálata mellett kitekintenek a külső összeköttetésre is. Nyugati irányból Tapolcán, Győr felől Hajmáskéren keresztül válhat elérhetővé a Balaton-part. Ez utóbbira a Hajmáskértől Sólyon át Balatonfűzfőig menő új vonal adna lehetőséget.

A körvasúttal kapcsolatos elképzelések fontos célja az is, hogy javítsanak az északi parti vasút állapotán. Erre esélyt ad, hogy Brüsszelben ezt a vonalat a déli parti vasút haváriavonalaként, probléma esetén mentesítésre használható útvonalaként szerepeltetik. Így remélhetnek forrást a 2014-es tervezési ciklustól a 22,5 tonnás teherbíráshoz és az óránkénti 120 kilométeres sebességhez szükséges megerősítési munkákhoz.

A körvasút koncepcióban vizsgálják azt is, hogyan lehet megállítani a balatonkenesei és balatonaligai magaspartok csúszását. Dr. Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke úgy vélte, hogy az északi part közlekedése a legrosszabb, ezen 2014-2020 között markánsan változtatni kell. A Hajmáskér és Balatonfűzfő között tervezett vasútvonal ügyében azt tanácsolta, hogy csak olyan verziót véglegesítsenek, ami az érintettek közel egészének konszenzusára épül.

Rövidesen jelentős fejlesztések indulnak a déli parti vasúton. Megerősítik és csendesítik a pályát, ahol a lehetőség megvan hozzá, kétpályás szakaszokat alakítanak ki. Dr. Balázs Árpád siófoki polgármester örömmel nyugtázta a fejlesztések megkezdését. Mint mondta, ezzel, ha csak egy kis ponton is, de megtámadták a trianoni békeszerződést, ami egykor konkrétan megtiltotta a déli parti vasút kétpályássá alakítását, pedig már akkor megvoltak a tervek és helyet is hagytak hozzá. (naplo-online.hu)Newer news items:
Older news items: