KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Nem fog kiszáradni a Balaton PDF Nyomtatás E-mail
Balatoni hírek
Írta: Administrator   
2012. január 11. szerda, 15:48

Nem fog kiszáradni a Balaton. Sokak által emlegetett téma a napokban a Balaton vízállása. Sok rémhír is napvilágot látott, miszerint a következő évtizedekben megtörténhet a tó kiszáradása. A vízszint jelenleg – az optimális érték alsó határán - 700 milliméter körül van, ami sem most, sem a későbbiekben nem ad okot az aggodalomra a szakértők szerint.

A sajtóban több hír is napvilágot látott, és a közbeszédben is felmerült a Balaton alacsony vízállása és a tót fenyegető esetleges kiszáradás.

A PE Georgikon Kar Meteorológia és Vízgazdálkodás Tanszékének egyetemi docense, Burucs Zoltán szerint a Balatont egyáltalán nem fenyegeti a kiszáradás veszélye.
A szakértő szerint a tó vízkészlet-gazdálkodásában nagyon nagy tartalékok vannak. A tó víztükrének tízszerese a vízgyűjtő terület, több állandó és ideiglenes vízfolyás is táplálja a magyar tengert, az összes beszállított víznek a felét a Zala adja, amely a Kárpát-medence egyik legcsapadékosabb területén ered, így amíg folyik a Zala a Balatonba, nincs veszély.

A Balaton vízszintje ennél alacsonyabb is volt már, 2003-ban mindössze 250 miliméteres állást mutattak a mércék.
A tó feltűnő tisztasága sem szokatlan, ennek oka a mostanság nyugodt szélmentes időjárás.

A jelenlegi vízállás nincs igazából káros hatással senkire, a hajózás a télen nem aktív, a kisebb vízijárművek pedig nem rendelkeznek olyan merüléssel, hogy ez problémát okozhasson. A vízszint a horgászok kapását sem befolyásolja.

A Balaton további érdekes sarokszámokkal bír, melyek szintén megnyugtathatják azokat, akik a korai kiszáradástól félnek.

"A Balaton éves kipárolgása 800 milliméter, az éves csapadék 620 milliméter. Adódik tehát egy durván 180 milliméteres hiány. A nagy vízgyűjtő területnek köszönhetően évente - egy 75 éves idősort figyelembe véve - 900 milliméternyi víz érkezik, összesen tehát 700 milliméter víztöbblet keletkezik a Balatonban, melyet a Sión engednek le." - mondta el Burucs Zoltán.

Ezt a szabályozást a Balatoni Vízügyi kirendeltség végzi el: a vízjogi üzemeltetési engedélyben előírtak szerint. Pécseli Balázs, a Közép-duntántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének igazgatója szintén elmondta: "Nem kell aggódni a Balaton vízszintje és vízminősége miatt!"

Tehát az aggodalomra nincsen ok, a Balaton vízszintje és vízminősége is megfelelő és nem is várható a vízállás csökkenése, hiszen februárban a csapadékosabb időnek köszönhetően emelkedni fog a tó vízszintje. (Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV)Newer news items:
Older news items: