KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

2013-tól már csak az állami kukás viheti el a szemetünket PDF Nyomtatás E-mail
Belföldi hírek
Írta: Administrator   
2012. január 03. kedd, 14:32

2013-tól már csak az állami kukás viheti el a szemetünket. A lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését (hulladékgazdálkodási közszolgáltatást) 2013. január 1-től csak többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő cég végezhet - egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter által még december végén a parlament elé terjesztett hulladéktörvény-javaslat.

A javaslat ellen tiltakoznak az üzletben érintett osztrák cégek. Az AVE, a Saubermacher és az ASA - 20 százalékos részesedéssel bír a magyar piacon és államosításnak tartják a javaslatban foglaltakat.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2013-tól az állam feladata lesz. Ilyen cég akkortól csak hulladékgazdálkodási közszolgáltatással foglalkozhat.

A törvényjavaslat szerint közszolgáltató csak olyan jelentős befolyással bíró gazdálkodó szervezet lehet, amelyben az állam - illetve a települési önkormányzat - a tulajdonosok szavazatának többségével tulajdoni hányada alapján egyedül rendelkezik. Feltétel még az is, hogy a társaság tulajdonosaként jogosult arra, hogy a vezető tisztségviselők vagy a felügyelő bizottság tagjai többségét megválassza vagy visszahívja.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás a lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését jelenti. A törvény a kezelést úgy definiálja, hogy az a hasznosítást, az ártalmatlanítás előkészítését, és magát az ártalmatlanítást fedi. (MTI)Newer news items:
Older news items: