KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

A bérkompenzációs pályázatot 2012. január 31-ig kell kidolgozni PDF Nyomtatás E-mail
Belföldi hírek
Írta: Administrator   
2012. január 30. hétfő, 11:19

A bérkompenzációs pályázatot 2012. január 31-ig kell kidolgozni. Ki kell dolgozni január 31-ig a munkabérek nettó értékének 2012. évi megőrzését elősegítő kiegészítő munkáltatói kompenzáció igénybevételére szolgáló pályázatot a kormány január 26-ra datált határozata szerint, amely a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

A pályázónak a kormány által jóváhagyott feltételek szerint vállalnia kell, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelést valamennyi munkavállalója számára 2012. január 1-jétől – visszamenőlegesen is – biztosítja, és munkavállalóinak létszámát 2012-ben legalább szinten tartja.

A pályázat keretében azok a gazdálkodó szervezetek támogathatók, amelyek a bérek nettó értékének 2012-ben történő megőrzéséhez szükséges béremelésből az 5 százalékos emelésre is csak támogatás igénybevételével képesek. Ezért a támogatáshoz az arra leginkább rászoruló, magas élőmunka igényű tevékenységet végző és emellett alacsony bérű munkavállalókat foglalkoztató gazdálkodó szervezetek juthatnak hozzá.

A pályázat keretében az elvárt béremelésből legfeljebb 3 százalékos résznek a 2012. évi bér és szociális hozzájárulási adó költségei támogathatók. A pályázat keretében támogatás általános mezőgazdasági, halászati csekély összegű (de minimis) támogatásként nyújtható.

A pályázatot január 31-ig kell kidolgozni, s a szükséges jogszabály-módosítások hatályba lépését követő napon kell meghirdetni, amiért a nemzetgazdasági miniszter felelős.

A nemzetgazdasági miniszternek továbbá előterjesztést kell készítenie a pályázati rendszerben elnyerhető vissza nem térítendő támogatás – 2012. évi költségvetés keretein belüli – fedezetére, és javaslatot kell tennie a szükséges törvénymódosításokra, ugyancsak január 31-ig.

A munkabérek nettó értékének 2012. évi megőrzését elősegítő kiegészítő munkáltatói kompenzáció végrehajtásához szükséges rendeleti szintű szabályozást február 10-ig kell elkészítenie a nemzetgazdasági miniszternek.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára január 17-én jelentette be, hogy vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak márciustól azok a cégek, amelyeknek gondot okot az öt százalékos béremelés végrehajtása 2012-ben. A 21 milliárd forintos keretből várhatóan 450-700 ezer munkavállaló béremeléséhez járulnak hozzá a költségvetésből. Az 5 százalékos emelésből 2, illetve 3 százalékos támogatást terveznek.

Január elseje óta már működik a bérkompenzáció első lépcsője: az összes munkavállaló bérét megemelő munkáltatók az elvárt béremelés 5 százalék feletti részét kitevő összeget visszatarthatják szociális hozzájárulási adójukból. Vannak azonban olyan ágazatok, régiók, ahol az 5 százalékos béremelés is nehézségekbe ütközik. (MTI)

Bérkompenzáció 2012Newer news items:
Older news items: