KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Adóelőleg levonás 2012 szabályai és adóelőleg nyilatkozat letöltése PDF Nyomtatás E-mail
Belföldi hírek
Írta: Administrator   
2012. január 23. hétfő, 10:33

Adóelőleg levonás 2012 szabályai és adóelőleg nyilatkozat letöltése. Az adóelőleg a 2012. évben is a munkáltató, illetve a kifizető hely által kerül levonásra, kivéve a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók esetében. Azonban a számlát kiállító magánszemélytől – amennyiben nem tartozik ebbe a két kategóriába – le kell vonni az adóelőleget 2012-ben is.

Az adóelőleg 2012. évi alapjának számítása során nem kell adóalap-kiegészítést alkalmazni az adóelőleg számítása során figyelembe vett jövedelem azon része után, amelyik rész  nem haladja meg a 2 millió 424 ezer forintot abban az esetben, hogyha a magánszemély a kifizetés megtörténte előtt írásbeli nyilatkozatot tesz a kifizető felé, hogy az összevont adóalapba tartozó várható éves jövedelme a szóban forgó kifizetéssel együtt sem fogja meghaladni az adóalap-kiegészítés alól mentesülő jövedelmet.

A kifizető a magánszemély nyilatkozatától függetlenül állapítja meg az adóelőleg-alapot az általa az adóévben mindösszesen kifizetett jövedelmének arra a részére, amely az értékhatárt meghaladja. Rendszeres jövedelem esetén az adóalap-kiegészítés az adott kifizetésnek arra a részére természetesen nem alkalmazandó, amely rész a munkáltatótól származó éves rendszeres összevont adóalapba tartozó 2 millió 424 ezer forint értékhatáron belül van. Ez vonatkozik a nem rendszeres jövedelmek adóalap-kiegészítés számítására is. Amennyiben a magánszemély várható éves összevonás alá eső jövedelme meghaladja a 2 millió 424 ezer forintot, abban az esetben az adóelőleg 2012 januárjától történő számításakor köteles a munkáltató, illetve kifizető felé adott írásbeli nyilatkozatban kérni az adóalap-kiegészítés alkalmazását. Aki a nyilatkozattételi kötelezettséget elmulasztja, azt különbözeti bírság fizetésére kötelezik. A magánszemély arra vonatkozóan is tehet nyilatkozatot a kifizető felé, hogy az adott kifizetés adóelőlegének megállapításakor a jövedelem egészére vagy annak csak a nyilatkozatban megjelölt részére alkalmazzák esetében az adóalap-kiegészítést.

Az adóelőleg 2012. kiszámítása során az önálló tevékenység bevételével szemben a magánszemély adóelőleg nyilatkozata alapján legfeljebb a bevétel 50 százalékáról költségnyilatkozatot tehet akkor, ha a bevétel kifizetőtől származik. Költségtérítés esetében külön meg van határozva, hogy amennyiben a költségnyilatkozat nem kerül benyújtásra, akkor önálló tevékenységből származó bevétel – vagy ezzel egyenrangú költségtérítés esetén – az adóelőleg-alapjának a bevétel 90 százalékát kell tekinteni.

 Newer news items:
Older news items: