KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Adóváltozások 2012: szja és elvárt béremelés, bérkompenzáció 2012-től PDF Nyomtatás E-mail
Belföldi hírek
Írta: Administrator   
2012. január 02. hétfő, 17:22

Adóváltozások 2012: szja és elvárt béremelés, bérkompenzáció 2012-től. Amellett, hogy új évet nyitunk, sok változást is hoz számunkra a 2012-es esztendő. Elsősorban mindenkit érint a Munka törvénykönyvének és a Munkabérek adóinak változása. Emellett változik az autók regisztrációs díja, a gépjárműadó és az autópálya matrica is.

Munkaügyi változások 2012

Az életbe lépő új Munkatörvénykönyv alapján ugyan a szabadnapok száma nem nő, viszont a túlórákért „fizethet” a munkáltató úgynevezett pótszabadnapokkal. Névleg megszűnik az éjszakai műszakpótlék, viszont az éjszaka dolgozók munkabére kötelezően 15%-kal több lesz, mint társaiké. Emellett a „vasárnapi pótlék” mértéke 50%-ra emelkedik.

Kismamák esetén a munkáltató köteles lesz a gyermek 3 éves koráig részmunkaidős szerződésben foglalkoztatni az anyukát. Emellett az anyák GYES és GYED alatt „védett korba” kerülnek, vagyis nem lehet nekik felmondani. Ez a védett kor vonatkozik az 58 éven felüli dolgozókra is.

Szintén munkaügyi változást eredményez a 2012/2013-as tanévben bevezetésre kerülő tanári életpálya modell, ami a tanárok anyagi elismertségét ugyan növeli, de egzisztenciális helyzetükön nem változtat.

Munkabérek változása 2012-től

A személyi Jövedelemadó jóváírások egy része megszűnik, ami az adózások növekedését eredményezi. Azonban megszűnik az úgynevezett szuperbruttósítás, így a munkavállaló csak a bruttó jövedelem után fizet, ami őt megilleti. A munkáltatói járulékok ezután nem számítanak bele. 1%-kal nő az egészségbiztosítási járulék mértéke, de a nyugdíjjárulék változatlan marad.

Mindezek a változások nem feltétlenül jelentenek fizetéscsökkenést, mivel a cafeteria rendszer változtatásaival mindez sokban visszatéríthető. Ilyen pl. a meleg-étkeztetési Erzsébet-utalvány és a SZÉP kártya (vagyis a Széchenyi Pihenő Kártya), ami az utazási csekk egy újszerűbb, sokoldalúbb formája lesz.

Autóval kapcsolatos változások 2012-től

A gépjárműadó az eddigi 2 helyett 4 kategóriára osztódik, amelyet ezentúl nem köbcenti, hanem kilowatt alapon számolnak el. Vagyis nem a kocsi mérete, hanem a motor teljesítménye számít ezentúl. Azt, hogy kit melyik kategóriába sorolnak az is meghatározza, hogy autója mennyire környezetbarát.

A autóvásárláskor fizetendő illetéket is ezután teljesítmény és kor alapján számolják. Azok járnak jól, akik kisebb teljesítményű vagy idősebb autót vásárolnak.

A korábbi kiskapuk kiküszöbölésére ezután a magyar forgalomban csak magyar forgalmi rendszámú autóval lehet részt venni. Magyar állampolgár ezután az eddigi 30 nap helyett csak 1 napig vezethet külföldi rendszámú járművet.

Az autópálya matrica is változik. Megszűnik a 4 napos e-matrica, ezután a legkisebb a két hétvégét is magában foglaló 10 napos matrica lesz. Emellett minden matrica ára 7,5%-kal drágul. (ricsajok.hu)Newer news items:
Older news items: