KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Autópályadíjak 2012: megszűnik a 4 napos autópálya matrica PDF Nyomtatás E-mail
Belföldi hírek
Írta: Administrator   
2011. december 09. péntek, 13:31

Autópályadíjak 2012: megszűnik a 4 napos autópálya matrica és a többi autópálya matrica ára is átlagosan nyolc százalékkal drágulni fog. Az új díjstruktúra legfontosabb újdonsága, hogy a heti (10 napos) termék fenntartása mellett megszűnik az eddig legnépszerűbb 4 napos jogosultság a D1 (személyautó) kategóriában.

Így a személygépkocsira váltható legolcsóbb e-matrica a két hétvégét magába foglaló heti (10 napos) jegy lesz. A motorkerékpárosok kedvezményes, félárú jogosultsága áttevődik a négy naposról a heti matricára.Az NFM szerint az új konstrukció igazodik a környező országok, elsősorban Ausztria útdíj-rendszeréhez. A módosítások az úthálózatok üzemeltetésével, karbantartásával járó feladatok fenntartható finanszírozása érdekében szükségesek - közölte a tárca.A tervezett jogszabályi változásokkal szigorodik a díjellenőrzés. Több szervezet, így például a rendőrség is jogosult lesz rá. A jövőben lehetőség nyílik az elővásárolt e-matricák visszaadására. A díjköteles útszakaszt jóhiszeműen sorozatosan díjfizetés nélkül használó autósok mentesülhetnek a többszörös büntetések egy része alól. Az évente egy alkalommal benyújtható kérelem alapján a kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettség két esetre mérsékelhető. (MTI)

Ausztriában a 10 napos matrica nagyjából 2370 forintnak megfelelő euróba kerül. Északi szomszédunknál drágább az autópálya-használat, a hétnapos szlovák matrica 2400 forintba kerül. Ha Csehországba utazunk, körülbelül 3450 forintot kell kifizetni a 10 napos sztrádahasználatért. A szlovén matricás rendszerben 4800 forint az egyhetes díj.

Romániában a teljes úthálózaton kötelező a matrica. Az egyhetes díj körülbelül 900 forint. Horvátországban, Lengyelországban és Franciaországban kapus rendszer működik, így nem időtartamra, hanem kilométerre kell díjat fizetni. Hasonló a helyzet Olaszországban, Spanyolországban és Szerbiában is. Svájcban csak éves matricát lehet vásárolni, ez körülbelül 10 ezer forintba kerül. Németországban ingyenes az autópálya használata. (hvg.hu)

A 2012. évi autópályadíjakat itt találja:

Autópálya matrica árak 2012Newer news items:
Older news items: