KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Apr. 21.

Friss hírek

Családi adózás 2012 és családi adókedvezmény 2012 PDF Nyomtatás E-mail
Belföldi hírek
Írta: Administrator   
2012. január 23. hétfő, 10:36

Családi adózás 2012 és családi adókedvezmény 2012. Az adóváltozások mellett 2012. január 1. után is működik a családi adózás, mégpedig egy, illetve két gyermekes családok számára havi 62.500 forint adóalap csökkentésre van mód, három gyermek esetén pedig 206.250 forint ez az összeg.

A gyermekeiket együtt nevelő házastársak a kedvezmény igénybevételét megoszthatják egymás között, ami azt jelenti, hogy amennyiben a kedvezmény összege meghaladja az egyik szülő adóját, akkor az enyhítés fennmaradó részével a pár másik adózó (legális keresettel rendelkező) tagja saját jövedelemadóját csökkentheti. Az egyetemista, főiskolás gyermek után önmagában nem jár a családi adókedvezmény, de a családi adózás 2012. évben megengedi, hogy a három- vagy többgyermekes „kategória” szempontjából a felsőoktatásban tanuló gyermeket is figyelembe lehet venni.

A családi adózás 2012. évi változatában még mindig lesznek módosítások, így többek között a kormány a jövő hónapban nyújtja be azt a törvényjavaslatot, mely lehetővé teszi majd az élettársaknak is, hogy a családi adózást ugyan olyan feltételekkel igénybe vehessék, mint a házastársak. A hírek szerint ha az új rendelkezés életbe lép, akkor ez január elsejétől visszamenőlegesen érvényesíthető lesz. Rengeteg vita övezi ezt a kérdést, hiszen nem tisztázott, hogy amikor két egyedülálló szülő együtt neveli „hozott” gyermekeit, akkor adott esetben adójogi szempontból számíthatnak-e három-, vagy többgyermekes családnak, tehát az élettársi viszonyban élők ha együtt három, vagy több gyermeket nevelnek, igényelhetik-e a magasabb kedvezményt. Amennyiben a tervezett módosítás elfogadásra kerül, a probléma megoldódik, mert a családi adózás 2012. évtől akkor nem különböztet majd meg házastársat és élettársat ezen a téren. Ha a szabályozás életbe lép, a teendő az lesz, hogy a feleknek nyilatkozniuk kell saját és élettársuk gyermekeinek számáról, akiket közösen, egy háztartásban nevelnek, vagyis arról, hány gyermek után kívánják a kedvezményt igénybe venni.

adatok szerint kétmillió húszezer személyt érint, ők azok, akik családi pótlékban részesülnek, tehát a családi adókedvezmény utánuk igénybe vehető annak, aki a jogosultság feltételeinek megfelel. Lényeges változás, hogy a családi adókedvezmény 2012. évtől kizárólag a saját jogán jogosult gyermek, vagy személy, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély hozzátartozója részéről érvényesíthető, tehát amennyiben az igénylő magánszemély csak egy háztartásban él a jogosulttal, abban az esetben nem igényelheti az adókedvezményt. A feltételek módosulásával változik a jogosultsági körön belüli eltartott személyek fogalmának értelmezése is, mivel már nem csak a kedvezményezett eltartott személy vehető figyelembe eltartottként, hanem az is, aki a családtámogatás szerint családi pótlék megállapítása szempontjából szintén figyelembe vehető. A családi adózás 2012.-től lehetővé teszi, hogy jogosult legyen a kedvezmény érvényesítésére a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy),.a várandós nő a vele közös háztartásban élő házastárssal együtt, valamint a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

A családi adókedvezmény igénybevételére azonban nem jogosult az a magánszemély, aki a családi pótlékot: szociális intézmény vezetőjeként, vagy intézményben elhelyezett gyermekre tekintettel kapja, aki gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló személyre, illetve aki vagyonkezelői joggal felruházott gyámként, vagyonkezelő eseti gondnokként, javítóintézetben vagy gyermekotthonban, nevelt, a büntetés-végrehajtási intézetben lévő személy után jogosult a családi pótlékra.Newer news items:
Older news items: