KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Erzsébet-utalvány 2012: mit kell tudni az új étkezési jegyről? PDF Nyomtatás E-mail
Belföldi hírek
Írta: Administrator   
2012. január 03. kedd, 14:37

Erzsébet-utalvány 2012: mit kell tudni az új étkezési jegyről? Az állam útjára indítja az Erzsébet-programot, melyben első lépésként bevezeti és a cafeteriaelemek közé emeli az Erzsébet-utalványt, illetve ebből következően egy szociális és gyermekétkeztetési programot.

A törvényhozó célja egy egységes utalványrendszer létrehozása, ezért 2012. január 1-jétől állami monopólium lesz a kedvezményes étkezési jegy kibocsátása, melynek neve Erzsébet-utalvány.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott és forgalmazott béren kívüli juttatásnak lesz papír alapú és elektronikus változata. A fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány 2012. december 31-ig lesz felhasználható és melegkonyhás vendéglátóhelyeken is fizethetünk vele. A havi 5 ezer forintos utalvány hideg és meleg élelem vásárlására is fordítható. A munkaadónak megéri ezt adni a munkavállalónak, mert 30 százalékkal kedvezőbb, mintha bért fizetne.

Tervben van egy másik, 12 500 forintos béren kívüli juttatás bevezetése, melyet a meleg étteremmel rendelkező munkaadók adhatnak alkalmazottaiknak, és SZÉP-kártyával lehet igénybe venni. Az Erzsébet-utalvány pénzügyi eredményeiből indítják útjára az Erzsébet-programot, amely egy szociális és gyermekétkeztetési program. Ennek keretében 2012 februárjától térítésmentes lesz a bölcsődei étkeztetés.

Egy utalványos – egy év alatt – több munkaadótól is kaphat utalványt, amelynek a felhasználási ideje a következő év utolsó napja. A papír alapú utalványra – egyebek mellett – rá kell nyomtatni a beváltási értéket, a felhasználhatóság körét és a lejárat időpontját is.

Az elektronikus utalvány a bankkártyához hasonlóan működik majd, az elfogadóhely terminálján kell leolvasni, és azon keresztül ellenőrizhető a rendelkezésre álló összeg is. Arról, hogy mikor nyomják ki az első utalványokat, illetve készítik el a műanyag lapokat, még nincs információ.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvánnyal, az Erzsébet-utalvány kibocsátójával egyetértésben elfogadóhelyi megállapodást kötöttek a CBA Kereskedelmi Kft.-vel, amely a magyarországi élelmiszer- és vegyiáru-kereskedelem egyik vezető üzletlánca. A három áruházlánc üzleteivel együtt – CBA Kereskedelmi Kft., Co-op Hungary Zrt., Reál Hungária Élelmiszer Kft. – több mint 15 ezer fölé emelkedett a beváltóhelyek száma.

A Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. célja, hogy február elsejére több mint húszezer elfogadóhely várja az Erzsébet-utalvánnyal rendelkezőket. A hó elején regisztrálók február elején már kiadhatják az utalványokat. (szegedma.hu)Newer news items:
Older news items: