KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Apr. 21.

Friss hírek

London már sejti: ilyen lesz a magyar IMF-megállapodás PDF Nyomtatás E-mail
Belföldi hírek
Írta: Administrator   
2011. december 22. csütörtök, 17:25

London már sejti: ilyen lesz a magyar IMF-megállapodás. Kétharmados az esélye annak, hogy Magyarország megállapodásra jut a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

 

Az Eurasia Group nevű globális gazdaság-politikai kockázatelemző csoport szakértői az informális előkészítő megbeszélések félbeszakadására utalva megjegyezték: szerintük kezdettől "egyértelmű volt", hogy nehéznek bizonyulnak majd a tárgyalások az IMF/EU-delegációval, különös tekintettel arra, hogy milyen mértékben eltérnek a várakozások a megállapodás lehetséges típusainak mibenlétével kapcsolatban.

A ház ugyanakkor közölte: alapeseti forgatókönyvében 65 százalékos esélyt ad arra, hogy a jövő év elején létrejön a megállapodás egy új programról. Az Eurasia elemzői szerint e program legvalószínűbb formája elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodás lesz, amely nem feltétlenül járna tényleges hitellehívással, de negyedévenkénti felülvizsgálat társulna hozzá.

Az Eurasia Group elemzői a vitatott jegybanktörvény-módosítási tervekről az értékelésben azt írták: véleményük szerint a kormány nem "öncélú" megfontolásokból igyekszik "egy ideje csorbítani a központi bank függetlenségét", hanem azért, mert eszközt szeretne a növekedési kilátások javításához.

Ennek fontosságát csak erősítette a hazai gazdasági környezet romlása, és az, hogy az euróövezeti bizonytalanság rontja a fogyasztói és a befektetői bizalmat is.

Az időzítést pedig az magyarázhatja, hogy a kormány felismerhette: erősen szűkülnek lehetőségei az ilyen intézkedések végrehajtására az IMF/EU-programról szóló megállapodás megszületése után - vélekedtek szerdai elemzésükben az Eurasia Group szakértői.

Más nagy londoni házak is változatlanul valószínűsítik, hogy a magyar kormány végül megállapodásra jut a valutaalappal és az EU-val.

A JP Morgan bankcsoport citybeli elemzői előző nap, az MNB által bejelentett fél százalékpontos kamatemelést kommentálva közölték: alapeseti prognózisuk szerint a következő hónapokban nem változik a magyar jegybanki kamatszint, és ez az előrejelzés arra a feltételezésre alapul, hogy januárban megkezdődnek a hivatalos tárgyalások az IMF és az EU küldöttségeivel, 2012 első negyedében pedig sikerül megkötni egy elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodást.

A JP Morgan közgazdászai szerint azonban a fő kockázatot erre az alapeseti előrejelzésre az jelentené, ha a kormány nem lenne hajlandó lemondani a jegybanktörvény vitatott módosításáról. (MTI)Newer news items:
Older news items: