KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Apr. 21.

Friss hírek

Megszűnt a rokkantnyugdíj, 2012-től rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás lesz helyette PDF Nyomtatás E-mail
Belföldi hírek
Írta: Administrator   
2011. december 20. kedd, 16:05

Megszűnt a rokkantnyugdíj, 2012-től rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás lesz helyette. 2012. január 1-től már csak rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást kaphatnak a megváltozott munkaképességűek. A parlament elfogadta a rokkantnyugdíj rendszerének átalakítását.

Elfogadta az országgyűlés keddre virradó éjjel a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt, amely rögzíti, hogy január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék nem állapítható meg.

A parlament 253 igen szavazattal, 67 nem ellenében, fogadta el Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter javaslatát.

A megváltozott munkaképességű emberek kétféle ellátást kaphatnak ezután: rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást. Az előbbiben azok részesülhetnek - legfeljebb három évig -, akiknek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, illetve azok, akik tartós foglalkozási rehabilitációt igényelnek. Az utóbbit pedig azok kaphatják, akiknek a rehabilitációja nem javasolt.

A következő évtől az lesz jogosult a megváltozott munkaképességűek ellátásaira, akinek az egészségi állapota 60 százalékos vagy annál kisebb mértékű.

A megváltozott munkaképességűek ellátásai jövedelempótló jellegűek, ezért csak akkor lesznek megállapíthatók, ha kedvezményezettjük az egészségi állapota miatt nem tud dolgozni, és ha a kérelem benyújtását megelőző öt évben legalább 1095 napon - tehát összesen három éven - át volt társadalombiztosítása. Az utóbbi feltétel azonban nem vonatkozna azokra, akik 2011. december 31-én részesültek az átalakuló ellátások valamelyikében. (MTI)Newer news items:
Older news items: