KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

SZÉP Kártya 2013: kevesebb adót kell fizetni a SZÉP Kártya után PDF Nyomtatás E-mail
Belföldi hírek
Írta: Administrator   
2012. május 11. péntek, 11:28

SZÉP Kártya 2013: kevesebb adót kell fizetni a SZÉP Kártya után.Könnyű azt mondania Szatmáry Kristóf államtitkárnak, hogy az emberek a Szép-kártyát meg az Erzsébet utalványt kedvelik és szeretnék kapni béren kívüli juttatásként, hisz azt csak 31 százalékos, míg a korábban francia cégek által kibocsátott utalványokat 54 százalékos adóteher sújtja és a munkáltató nyilván az olcsóbbat rendeli meg.

Erre hívta fel a figyelmet az MSZOSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Pataky Péter annak kapcsán nyilatkozott, hogy kötelezettségszegési eljárás indul hazánk ellen a SZÉP-kártya rendszere miatt.

A korábban kibocsátó és utalványokat forgalmazó francia cégek panaszkodtak az Európai Uniónál versenyjogi ügyekben, mert versenyhátrányba kerültek az Erzsébet utalvánnyal és a SZÉP-kártyával szemben.

Szatmáry Kristóf szakállamtitkár szerint a a vitát le folytatják az unióval tovább terjesztik a SZÉP-kártyát.
Az államtitkár tegnap úgy fogalmazott az eljárás kapcsán, "ez inkább dicséret számunkra", ugyanis az volt a cél, hogy a szolgáltatók számára csökkenjen a korábbi igen magas jutalék, és egyszerűsödjön az elfogadói rendszer. Kitért rá, hogy nem volt viták nélküli a rendszer elindítása, de minden várakozást meghaladóan - az április közepi adatok szerint - már több mint 500 ezer munkavállaló igényelte a kártyát. Csak szálláshelyre mintegy 6,5 milliárd forintot fordítanak a kártyabirtokosok, az összeg az év során elérheti a korábban is remélt 20 milliárd forintot.

A kormány tavaly március 30-ai ülésén döntött a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról. Az idén februárban került nyilvánosságra, hogy az Európai Bizottság vizsgálja az újonnan bevezetett magyar utalványokat. Sajtóértesülések szerint az uniós végrehajtó testülethez egyes piaci szereplőktől panasz érkezett. A Nemzetgazdasági Minisztérium akkor úgy reagált: érthetetlennek tartja a SZÉP-kártya kibocsátásának feltételeit ért uniós kritikát.

Az Európai Bizottság a kibocsátás feltételrendszerét kifogásolta. Az NGM szerint a SZÉP-kártya bevezetésével a kormány liberalizálta a korábban a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány monopóliumát képező üdülési juttatási piacot. A kártyakibocsátást jelenleg is három vállalatcsoport végzi, és a vonatkozó kormányrendeletben foglalt feltételek teljesítése mellett a jövőben is bárki beléphet erre a piacra - közölte a korábban a tárca. (Klubrádió/MTI)