KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Apr. 21.

Friss hírek

Vaddisznóbetegség öli a zalai vadászkutyákat PDF Nyomtatás E-mail
Belföldi hírek
Írta: Administrator   
2011. december 22. csütörtök, 17:10

Vaddisznóbetegség öli a zalai vadászkutyákat. Sok vadászkutya múlt ki az elmúlt hetekben Vas és Zala megyében. Sok olyan kutya pusztult el az utóbbi hetekben, akik vaddisznóhajtás után lettek rosszul, ezért a szakemberek álveszettség-járványtól tartanak.

A Bors információi szerint a közelmúltban több vadászkutya is rejtélyes körülmények között pusztult el azután, hogy vaddisznókkal.

Marót Béla fővadász, az Országos Vadászkamara kynológiai bizottságának elnöke szerint az elhullásokban azonos körülmény, hogy a kutyák egytől-egyig disznóhajtás után lettek betegek, és gazdáik elmondása alapján a veszettség tüneteit mutatták. A fővadász arra gyanakszik, hogy álveszettség, vagy másik nevén Aujeszky-betegség üthette fel a fejét a vaddisznóállományban.

Ezt a kórt a kutyák kötelező veszettség elleni beoltásának bevezetését elérő Aujeszky Aladár állatorvos fedezte fel, de a veszettség kórokozójával ellentétben ez ellen mindmáig nem sikerült sem gyógyszert, sem vakcinát előállítani.

A betegség az emberre nem veszélyes, de a nagy értékű, hosszú évek alatt kiképzett vadászkutyákat érdemes egy ideig távol tartani a disznóhajtástól, és a nyers vaddisznóhústól. (index.hu/borsonline.hu)Newer news items:
Older news items: