KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Apr. 21.

Friss hírek

Már nem népszerû Hévíz? PDF Nyomtatás E-mail
Hévízi hírek
Írta: Administrator   
2008. augusztus 17. vasárnap, 19:00

Beárnyékolják-e a gombamód szaporodó wellnessközpontok Magyarország legjelentõsebb gyógyfürdõjét?

Hévíz körül nagy a csend a médiában, miközben tele vannak a híradások és reklámok a gombamód szaporodó különféle termál- és wellnessfürdõkkel, üdülõfalvakkal, említhetnénk például Kehidakustányt, vagy a közelben épülõ golfpálya-birodalmat Zalacsánynál.

Hévíz, Magyarország egyik legjelentõsebb gyógy- és idegenforgalmi központja higgadtan õrzi a múlt örökségét, és nem nagyon foglalkozik arculatának látványos frissítésével, legfeljebb szolid ráncfelvarrással, csinosítással. A törzsvendégeknek, a gyógyulni érkezõknek ez nyilván éppen így jó, hiszen ez végre egy olyan hely, ahol nem kavarták fel különféle divatok az élet régtõl megszokott ritmusát. A turizmusból és ingatlanüzletbõl élõknek legfeljebb azért kell aggódniuk, hogy végleg elmennek-e a városból a potenciális vendégek a már említett új létesítményekbe? Errõl kérdeztük a hévízi ingatlanközvetítõket.

Major Attila, a Kema Ingatlaniroda tulajdonosa és vezetõje szerint biztosan rontják valamelyest Hévíz piacát a hihetetlenül elszaporodott új termál- és wellnessfürdõk, azonban az emberek szerinte elõbb-utóbb rájönnek, hogy nagy különbség van a termál- és a gyógyvíz között. Márpedig a hévízi tõzegmedrû forrástó, amit a mai napig meghagytak a természetes körülményei között, az ókortól kezdve napjainkig híresen jó hatással van a reumás és mozgásszervi betegségekre, krónikus nõgyógyászati problémákra. Persze, jó bornak is kell a cégér, marketingben lehet, hogy fel kellene pörögnie egy kicsit Hévíznek is. Ez újabb lendületet adhatna az ingatlanpiacnak, amire azért nincs panasz. Hévíz belvárosában mára elfogytak a telkek. Gyakorlatilag Hévíztõl Keszthelyig, onnan Balatongyörökig szép lassan egybenõttek a lakott területek. Árakban van csak különbség. Az újszerû családi ház, ami mondjuk Cserszegtomajon vagy Rezin 28 millió forintot ér, az Hévízen 30-35 millióért kel el.

Sohonyai Tamás, az EU-Ingatlan Invest Ingatlan Közvetítõ Iroda ügyvezetõ-társtulajdonosa szerint zakatol az üzlet Hévízen, egy hónap alatt el lehet adni a reális áron kínált, jó helyen lévõ ingatlanokat. Bár ma már nem akkora biznisz a Zimmer frei, mint egykor, de azért ma is ki lehet adni a tóhoz közeli apartmanokat. Tapasztalata szerint elsõsorban középkorú, fõvárosi házaspárok vesznek ingatlant befektetési, bérbeadási szándékkal. Sármellék az EU-Ingatlan Investnek ez idáig nem igazán hozott befektetõt, a tulajdonos is csak az újságokban olvasott arról, hogy jönnek az angolok és az írek. Egyelõre a jelek szerint csak gyógyulni, nyaralni. De hát a jó munkához idõ kell, arról nem is beszélve, hogy a türelem pedig rózsát terem.

A hévízi ingatlanpiacon az örökzöld sláger Németh Magdolna társtulajdonos szerint a tóhoz közeli, olcsó és jó apartman. Konkrétabban az 1-1,5 szobás, 1. vagy 2. emeleti lakás. Ebben a kategóriába a 40 négyzetméter körüli új lakás 12,5-13 millió forintért kel el. Hévíz központja és nyugati része a drágább, mert az közelebb van a tóhoz, a rehabilitációs központhoz. Az ingatlan.com adatbázisát böngészve is feltûnik, 14 millió forintért a nyugati városrészben 1 plusz fél szobát kap a vevõ, ugyanennyiért a keletiben 2 plusz félszobát. A tégla építésû, egyedi fûtésû lakások négyzetméterára 250–400 ezer forint között alakul. Kisvendéglõket is árulnak, 54-57 millió forint körüli összegért. Sohonyai Tamás szerint lesz ez még drágább is, Hévízen ugyanis hagyományosan õsszel indul be az üzlet, amikor a Balaton „bezár”. Akkor tudják igazán élvezni a vendégek a gyógytó meleg vizét, ami télen sem süllyed 22-24 Celsius fok alá.

(Jablonszki Mária - ingatlanmagazin.com)Related news items:
Newer news items:
Older news items: