KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Kulturális örökség napjai 2012: keszthelyi programok PDF Nyomtatás E-mail
Keszthelyi hírek
Írta: Administrator   
2012. szeptember 12. szerda, 10:58

Kulturális örökség napjai 2012: keszthelyi programok. Nyolc településen több mint tíz helyszínen, vidéki kúriákban, tájházakban, szakrális épületekben, kastélyokban várják a látogatókat a kulturális örökség napjain szombaton és vasárnap Keszthelyen és Zala megyében.

A falvak, városok színvonalas programokkal készülnek a vendégek fogadására, a nagyközönség előtt megnyitják az eddig zárva tartott raktárak, műhelyek kapuit, a látogatók szakavatott kísérővel feljuthatnak a templomok legfelső tornyába is - mondta Ghyczy Gabriella nemzeti koordinátor az MTI-nek.

Bókaházán a közösségi ház parkja, a sportpályák, a falukemence és a pajtában kialakított rendezvénypavilon biztosít kellemes helyszínt vasárnap a szabadtéri programokhoz, Kallósdon pedig az 1260 körül épült román stílusú kerektemplomot látogathatják meg az érdeklődők.

Keszthelyen több helyszínen is tartanak rendezvényeket; a Balaton Kongresszusi Központ és Színházban gyermekprogramokkal, a Boroszlán Népzenei Együttes előadásával, táncházzal készülnek. Benedek Elek meséiből maratoni felolvasást tartanak, Fények, árnyékok címmel pedig Lichtenwaller Zoltán festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás.

A keszthelyi és környékbeli népművészeknek, kézműveseknek otthont adó Népművészeti Alkotóházban szombaton a korabeli téli viseletről tartanak előadást, de lehetőség lesz a varrott csipke öltéstechnikáinak megtanulására is.

A Georgikon Kar kezelésében lévő Szendrey Júlia emlékszobában Petőfi Sándor özvegyének tárgyi emlékeit tekinthetik meg a látogatók. Részleteket olvasnak fel Szendrey Júlia műveiből, Andersen mesefordításaiból, és Szendrei Júlia hűtlen özvegy vagy tragikus sorsú múzsa címmel tartanak előadást.

Vindornyalakon a helyi védelem alatt álló, 1780-ban épült, barokk stílusjegyeket viselő Hertelendy-kúriát nyitják meg a látogatók előtt. A falu másik nevezetessége az egykori Árpád-kori templom maradványaira épült klasszicista stílusú Szentháromság Templom, amelyet 1820-ban Hertelendy Gáspár püspök építtetett át. A 80 lelkes zsáktelepülésen faluház is működik. Az 1800-as években emelt zsellérházat az évszázadok során több alakommal is átalakították. Az ezredfordulón a korabeli dokumentumok alapján, a XIX. századi parasztház stílusában újították fel az épületet.

Zalaegerszegen a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben - a Stern József tervei alapján épült egykori zsinagógában - szombaton kamara-kiállítás nyílik. Az épületről készült fotók, dokumentumok alapján mutatják be a zsinagóga történetét az építéstől kezdve egészen napjainkig, és ekkor nyílik meg a zalaegerszegi származású képzőművész, Fabók-Dobribán Fatime tárlata is.

Zalaszántón a Szent Kozma és Damján templom, valamint a középkorban épült Pethő-kúria kínál érdekes látnivalót.

Nagykanizsán vasútmodell és vasúttörténeti kiállítás nyílik a Kodály Zoltán Művelődési Házban, Zalabérben pedig történelmi sétát szerveznek. A látogatók a római katolikus templomtól a falu felett húzódó hegygerincen át jutnak el a Szent Antal Kápolnához, ahol a szakrális épület megtekintése után a résztvevőket helyi termékekkel vendégelik meg. (MTI)