KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Apr. 21.

Friss hírek

Advent Bécsben 2011 - Karácsonyi vásár Bécsben advent idején PDF Nyomtatás E-mail
Külföldi hírek
Írta: Administrator   
2011. október 25. kedd, 14:28

Advent Bécsben 2011 - Karácsonyi vásár Bécsben advent idején. Advent az év egyik legcsodálatosabb időszaka. A Jézus születésére való várakozás a felkészülés, a reménykedés időszaka. A bécsi Rathausplatzon igazi karácsonyi hangulat várja 2011-ben is az adventi vásárra utazókat. A Christkindlmarkt közel hét évszázados múltra tekint vissza. Az osztrákok átlagosan 326 eurót (85 ezer Ft) szánnak szeretteikre karácsony előtt, de a tehetősebbek akár 20-25 ezer eurót (5-6,5 millió Ft) is elköltenek ünnepek előtt.

Advent szavunk a latin adventus főnévből ered, jelentése eljövetel, megérkezés. A reményteli várakozás időszaka ez, a keresztény hitvilágban Krisztus eljövetelére, a karácsonyra való felkészülés. Az ünnepi időszakot már az V.-VI. században is megünnepelték, amikor az éjféli harangszó jelezte az advent kezdetét. Eredetileg 40 napos időszakot jelentett, a Gergely naptár bevezetése után azonban négy hétre rövidült, s a december 25-ét megelőző vasárnapon veszi kezdetét. Az András napjához legközelebb eső vasárnap és a december 25-e közötti négy hetes "szent idő" a karácsonyra való lelki felkészülés ideje. A keleti keresztény népek még ma is Január 6-án ünneplik a karácsonyt. A régi időkben advent a böjt és az imák időszaka volt, napjainkban inkább a karácsonyra való felkészülés periódusa. Gyakran készítenek adventi naptárt (főként gyermekek számára), melyben minden nap egy-egy apró meglepetés található.

Adventi hagyományok

A karácsonyt megelőző négyhetes időszakot számtalan hagyomány övezte. Advent idején a leghosszabbak az éjszakák, így nagyszerű alkalom nyílt a varázslásra. Úgy tartották aki András napján párnája alá egy férfi ruhadarabját teszi, álmában meglátja leendő párját. Erdélyben úgy tartották ebben az időszakban a gonosz szellemek alakot öltenek, s a házakba lopózva igyekeznek rontást hozni az ott lakokra, így reggelig minden ajtót és ablakot zárva tartottak.
Az Alföldön egy régi szokás szerint a hajnali mise haragszójára a lányok mézet és cukrot ettek, hogy magukhoz édesgessék a kiválasztott férfit. Salgótarján környékén az a hír járta, advent idején tüzet lehelő emberek járnak az éjszakában, s ellenük az egyetlen védelmet a rózsafüzér jelenti. Az évszázadokkal ezelőtti pogány hitvilágban szintén a gonosz szellemeket igyekeztek elűzni, legtöbbször szent növényeik segítségével.

Az adventi koszorú hagyománya

Az adventi koszorú elkészítésének divatja csupán a XIX. században jött divatba, azonban már a pogány korban is léteztek hasonló ünnepi díszek. Magyalt, fagyöngyöt és örökzöld növényeket használtak az ajtók díszeként. Európában először Heinrich Wichern, egy lelkész tette az ünnep részévé a koszorút. Egy gyertyákkal díszített csillár segítségével jelezte az árvaház gyermekei számára az ünnepig hátralévő időt. Az észak-német területet követően hamarosan Ausztriában is meggyulladtak az első gyertyák. Ma már szerte a világon az ünnep népszerű kellékévé vált az adventi koszorú, s a vasárnapi gyertyagyújtás fokozza a várakozás örömét.

Advent legendás angyalai

Advent első vasárnapja -az első angyal megérkezése

Az első vasárnap alkalmával egy kék köpenybe öltözött angyal száll le az égből, az első vasárnap angyala. Leszáll az égből, hogy közelebb kerüljön az emberekhez, de sokan a nagy rohanás közepette nem veszik észre. Ma először, keresi azokat az embereket akik meghallják hangját.

Advent második vasárnapja- a második angyal megérkezése

Három héttel karácsony előtt egy piros palástba öltözött angyal száll le a földre egy törékeny serleggel, hogy ajándékot vigyen a mennybe. De vajon milyen ajándék férhet el a serlegben? Törékeny és gyönge, mert a nap életet adó sugaraiból készült, csupán a tiszta szeretet elég könnyű ahhoz, hogy ne tegye tönkre. Az angyal észrevétlenül körbejárja az otthonokat, s összegyűjti a szívből jövő szeretetet, a mennyben élők pedig fényes csillagokat készítenek belőle, hogy az égre nézve minden ember szívét boldogság töltse el.

Advent harmadik vasárnapja- a harmadik angyal eljövetele

Már csak két hét van hátra az év legszebb ünnepéig. Egy ragyogó, fehér angyal száll le a földre, kezében egy csodálatos erejű fénysugárral. Minden embert, akinek tiszta szeretet lakozik szívében, megérint fénysugarával. A fény ragyogni kezd, s megtölt minden embert békével és boldogsággal.

Advent negyedik vasárnapja- a negyedik angyal megérkezése

Mindössze egy hét van hátra az ünnepig. A mennybolton megjelenik egy lila lepelbe öltözött angyal, kezében lantot tart, s énekel a tiszta szívű embereknek. Sok kis angyal kíséretében zengi a béke dalát, s életre kelti a földben szunnyadó magvakat, hogy tavasszal virágok és zöldellő növények borítsák a földet.

A negyedik vasárnapot követő héten elérkezik az év legszebb ünnepének ideje, a szeretet és béke időszaka, a karácsony. (tvkeszthely.hu)

Advent Bécsben

A bécsi karácsonyfadíszek vitán felül unikumszámba mennek, kár, hogy a csodás díszeket nem az átlag magyar pénztárcákhoz szabták. Az igazán szép, kézzel festett gömbök darabja 15-18 eurónál (3850-4650 Ft) kezdődik, de egy hegedülő vagy trombitáló, parányi angyalért is elkérnek 4-5 (1050-1300 Ft) eurót a vásározók.

A puncs és fahéj, a sült gesztenye és marcipán illatfelhőjébe burkolózott adventi vásáron a finomságok tárháza szinte végtelen. A különböző specialitások még magyar bérrel számolva is a megfizethető kategóriába tartoznak: óriásira sült ribizlis fánk, mandulás-marcipános kifli, vagy XXL-es habroló egyaránt 1,8-2 euró (465-520 Ft) körül mozog.

Reprezentatív felmérésnek véletlenül sem neveznénk, de ettől még tény: rengeteg sógor kezében láttunk a magyar lángosra kísértetiesen hasonlító tésztát, amit egyébként nemes egyszerűséggel „langosnak" neveznek a helyiek. Sőt, van „debre-langosuk", azaz debreceni kolbásszal töltött lángosuk is. Ha már egyszer a magyar dolgozónak nem utalnak 14. havi bért karácsony előtt, mint a szomszédban, vigasztalódjunk a tudattal: a mi lángosunk nagy népszerűségnek örvend Európa egyik legrégibb adventi vásárán. (kisalfold.hu)

Hangulatos képeket a bécsi adventi vásárról itt találhat!