KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Apr. 21.

Friss hírek

Eltörölt téli időszámítás: csak 10 órától lesz világos a szomszédban PDF Nyomtatás E-mail
Külföldi hírek
Írta: Administrator   
2011. október 10. hétfő, 19:35

Eltörölt téli időszámítás: csak 10 órától lesz világos a szomszédban. Az ukrán parlamenttől a téli időszámítás visszaállítását kérő határozatot fogadott el rendkívüli ülésén a Kárpátalja megyei tanács hétfőn Ungváron.

Az ukrajnai megye képviselőtestülete - az ülésen jelen lévő 96 képviselőből 93 által megszavazott - határozatában a többi között azt közölte, hogy a parlament az ukrajnai időszámítás módosításáról szóló, 2011. szeptember 20-án elfogadott rendeletével az évszázadokon át közép-európai időszámítás szerint élő Kárpátalját a harmadik időzónába sorolta be, ami mind földrajzilag, mind gazdasági vonatkozásban igazolhatatlan lépés.

Az ungvári képviselők döntésüket azzal indokolták, hogy amennyiben a jogszabály hatályban marad, Kárpátalján télen körülbelül 10 órakor fog kezdődni a világos napszak - adta hírül az Unian hírügynökség.

Ivan Baloga, a megyei tanács elnöke a tanácskozáson azt mondta, a rendkívüli ülést azért hívták össze, mert számos kárpátaljai társadalmi szervezet, tudományos és oktatási intézmény fordult a testülethez panasszal az új időszámítási rend miatt. A megyei tanügy vezetője, Mihajlo Motilcsak kifejtette: a parlament rendelete kárpátaljai lakosok tízezreit, de mindenekelőtt az iskolásokat hozza kényelmetlen helyzetbe, mivel jelenleg a régióban mintegy 12,6 ezer tanulót buszokkal szállítanak iskolába.

Mivel az iskolásoknak legalább másfél órával az órák kezdete előtt kell kelniük, és teljes sötétségben indulnak az iskolabuszokhoz, az első két tanórán képtelenek figyelmüket a tananyagra összpontosítani. Szerinte hasonlóan rossz helyzetbe kerülnek azok a tanulók is, akik jelenleg 80 iskolában második műszakban tanulnak, mivel ők sötétben lesznek kénytelenek hazamenni tanítás után.

A kárpátaljai származású Viktor Baloga, a rendkívüli helyzetek minisztere a napokban levélben fordult az ukrán parlamenthez, hogy a törvényhozás vonja vissza a téli időszámítás eltörléséről hozott rendeletét. Ugyancsak a kárpátaljaihoz hasonló kérelemmel fordult Kijevhez Ivano-Frankivszk megye önkormányzata, míg a Lemberg (Lviv) megyei tanács egyenesen azt helyezte kilátásba, hogy helyi időszámítást vezet be jövő heti ülésén, ha a központban addig nem érvénytelenítik az időszámítást módosító jogszabályt.

A nyugat-ukrajnai tiltakozásokra válaszul Olekszandr Jefremov, a kormányzó Régiók Pártja (PR) parlamenti frakcióvezetője a napokban kijelentette, hogy a honatyák nem fogják hatályon kívül helyezni az Ukrajna területén érvényes időszámítás megváltoztatásáról hozott döntésüket. (MTI)Newer news items:
Older news items: