KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Apr. 21.

Friss hírek

Műgyantával fékeznék meg a japán sugárszennyezést Fukusimában PDF Nyomtatás E-mail
Külföldi hírek
Írta: Administrator   
2011. március 31. csütörtök, 16:23

Műgyantával fékeznék meg a japán sugárszennyezést Fukusimában. Műgyanta-permetezés - ez a legújabb terve a reaktorokat üzemeltető TEPCO-nak a radioaktív szennyezés mérsékelésére. A munkálatok még csütörtökön megkezdődhetnek a negyedik reaktorblokk déli oldalánál. A tervek szerint közel 60 ezer liter műgyantát szórnak majd ki az erőmű épületei körül a talajra, hogy ezzel is akadályozzák a radioaktív szennyezés terjedését.

A felhígított gyanta hamar megszilárdul, zöld színű réteget alkotva több hónapig, vagy akár egy évig is megmaradhat a talaj felszínén. A tervek szerint elsősorban a hidrogénrobbanások során megrongált építmények körzetét kezelik így. A mobil permetezőberendezés távirányítható, operátora akár 150 méter távolságra is dolgozhat az erőművi objektumoktól.

A különleges műgyantát általában az építőiparban használják, hogy a munkálatoknál megakadályozzák a por- és homokszemcsék terjengését a levegőben. Ezzel a módszerrel a fukusimai erőműnél a szakemberek szerint meg lehetne akadályozni, hogy a légmozgás felkapja a romokra leülepedett radioaktív részecskéket.

Eközben a japán nukleáris biztonsági hatóság közölte, hogy 4355-szörösen haladja meg a küszöbértéket a sugárszennyezettség az erőműtől délre vett tengervízmintában. Egy nappal korábban az ugyanonnan vett mintában még a küszöbértéket 3355-szörösen meghaladó radioaktivitást mértek.

A radioaktív izotópokat a levegőből környezet-ellenőrző állomásokon detektálják. Speciális szűrőkön folyamatosan levegőt szívnak át, így a por és az aeroszolok fennakadnak. Egy konkrét mérési elrendezésből kiindulva 48 órán keresztül összesen 2500 köbméter levegőt szívnak át a szűrőn. Ezután egy speciális, nagy felbontású detektoron megmérik a mintából érkező sugárzás intenzitását és spektrumát, 60-100 ezer másodperces (16-28 órás) mérési idővel. A hosszú időtartamú mérésből pontos kép nyerhető arról, hogy milyen izotópok mekkora koncentrációban voltak a szűrőn áthaladt levegőben. (ozonenetwork.hu)