KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Apr. 21.

Friss hírek

Négy repülőgépes merényletet terveztek Ausztrália ellen PDF Nyomtatás E-mail
Külföldi hírek
Írta: Administrator   
2011. szeptember 06. kedd, 09:45

Négy repülőgépes merényletet hiúsított meg Ausztrália a 2001. szeptember 11-ei támadások óta - mondta el Robert McClelland, az ország igazságügy-minisztere kedden. Emellett több tucatnyi - nagyrészt ausztráliai állampolgárságú - embert őrizetbe vettek - tette hozzá.

Bár Ausztráliában az utóbbi tíz évben nem történt merénylet, a radikális iszlamista szervezetek fenyegető árnyéka elérte a kontinenst.

"Az ausztráliaiak többsége azt hiszi, hogy ha támadás éri őket, azt valószínűleg külföldi fogja elkövetni - írta közleményében McClelland. - Ugyanakkor az utóbbi években négy merényletet hiúsítottak meg. A támadásokkal kapcsolatban 38 ember ellen indult eljárás, akik közül 37 ausztráliai állampolgár, huszonegyen pedig Ausztráliában is születtek."

Az Egyesült Államok közeli szövetségeseként Ausztrália mintegy 1500 katonával vesz részt az afganisztáni műveletekben. Az utóbbi években több ausztráliai merénylet terve került napvilágra. Egy pakisztáni származású ausztrál építész Sydney elektromos hálózatát akarta a levegőbe röpíteni, míg egy algériai származású, szintén ausztrál molla futballpályák és pályaudvarok elleni támadásokra bujtogatott.

McClelland szerint mintegy száz ausztrál állampolgár vesztette életét külföldi merényletekben 2001. szeptember 11-e óta, közülük 88-an abban a 2002-es támadásban haltak meg, amelyet egy éjszakai mulató és egy étterem ellen intéztek az indonéziai Bali szigetén található Kutában. (MTI)