KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Apr. 21.

Friss hírek

Olcsóbb lenne az euróövezet megmentése, mint a felbomlása PDF Nyomtatás E-mail
Külföldi hírek
Írta: Administrator   
2011. december 15. csütörtök, 11:10

Londoni pénzügyi elemzők szerint az euróövezet felbomlásának költségeinél sokkal olcsóbb lenne, ha az eurójegybank (EKB) közvetlen kötvénypiaci intervencióval megmentené a legnagyobb adósság-refinanszírozási terhekkel küszködő tagállamokat.

Az Ernst & Young pénzügyi tanácsadó és könyvvizsgáló csoport csütörtökön Londonban ismertetett negyedéves euróövezeti helyzetértékelése szerint a valutaunió szétesésének kockázata csökkent ugyan a múlt heti EU-csúcson elhatározott „helyes irányú” intézkedések nyomán, e kockázat azonban változatlanul fennáll, tekintettel arra, hogy 2012-ben „nagyon nagy összegű” szuverén euróövezeti adósságok refinanszírozása válik szükségessé.

A ház szerint azonban „kétségtelen” az is, hogy az euróövezet felbomlása „nagyon magas költségekkel járna” Európában és a világgazdaság egészében. Ezért „valószínűnek tűnik”, hogy ha az EKB vállalja az utolsó hitelezői mentsvár szerepét, az kevesebbe kerülne, mint a valutaunió szétesése.

Az Ernst & Young londoni elemzői szerint ha az eurójegybank a következő két évben például ezermilliárd euró körüli értékben vásárolna fizetőképes, de likviditáshiányos euróövezeti kormányok kötvényeiből a piacon, az még mindig csak az éves euróövezeti GDP-érték 10 százalékának felelne meg, jóllehet a 2009 óta végrehajtott brit és amerikai monetáris mennyiségi enyhítési programok a két ország hazai össztermékének 14, illetve 17 százalékát teszik ki. (MTI)