KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Elkészült a gyenesdiási csatornaberuházás PDF Nyomtatás E-mail
Nyugat-balatoni hírek
Írta: Administrator   
2011. október 03. hétfő, 13:06

Elkészült a gyenesdiási csatornaberuházás. A beruházás mai projektzáró rendezvényén Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy ezt a nyertes pályázatot egy hosszú előkészítő folyamat előzte meg, ami egészen a ’90 – es évek elejéig visszavezethető.

Gyenesdiás Önkormányzata a település belterületét érintő csapadékvíz-elvezetése Gyenesdiás Nagyközségben címmel a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán több mint 156 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert a település csapadékvíz-elvezetésének fejlesztésére. A támogatási összeghez 27 millió forintos önrésszel járult hozzá Gyenesdiás Önkormányzata.

A beruházás célja egy komplett, zárt rendszerű csapadékvíz csatornák építése a Lőtéri u., Fenyves u., Cseresznyés u., Meleghegyi u., Faludi u., Diótörő u., Bem J. u. és Darnay u. mentén. A csapadékvíz elvezető rendszer kivitelezését közbeszerzési pályázat útján a Horváth – Ép Kft. kapta meg. Az egyéves projekt keretében a település belterületi részén, nagyobb részt családi házas övezetben, az utak mentén a vasút alatti átereszek igénybevételével komplett, zárt rendszerű csapadékvíz csatornák épültek ki.

A beruházás mai projektzáró rendezvényén Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere köszöntőjében kiemelte a beruházás jelentőségét a település életében. Hangsúlyozta, hogy ezt a nyertes pályázatot egy hosszú előkészítő folyamat előzte meg, ami egészen a ’90 – es évek elejéig visszavezethető. A rendszerváltás óta szerepelt Gyenesdiás hosszú távú stratégiai céljai között az élhető lakókörnyezet megteremtése. Fontos feladatnak tartották a megfelelő csatornázottság és az alapinfrastruktúra kiépítését. Gyenesdiáson kiemelt szerepe van a csapadékvíz elvezetésnek, hiszen a hegylábi részekből lezúduló csapadékvíz nagy károkat okozott az útburkolatokban. Ezzel a 156 millió forintos pályázati támogatással létrejött projekttel a település korábbi 5 % - os csapadékvíz elvezetési aránya 14 % - osra nőtt

Gál Lajos ismertette, hogy a pályázatot 2009 novemberében nyújtották be, majd 2010 márciusában nyerte el a település a támogatást. 2011. május 18 – án adták át az első munkaterületet és 2011. augusztus végén fejezték be a munkálatokat.  A település első embere kiemelten fontosnak tartotta, hogy a kivitelező, Horváth – Ép Kft. és a Gyenesdiási Önkormányzat között egy kölcsönös partnerkapcsolat alakult ki, ezzel is gördülékennyé téve az építkezést. A munkálatok alatt az érintett területeken élő lakók folyamatos tájékoztatást kaptak a beruházásról. Az egy évig tartó munka során korszerűsítették a régi, elavult vezetékeket és jó minőségű útburkolatot kaptak az érintett utcák. Gál Lajos beszédében megköszönte mindazoknak a munkáját, akik részt vettek a beruházás kivitelezésében.

Manninger Jenő, a Nyugat – dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke nagy pillanatnak nevezte Gyenesdiás életében a beruházás megvalósulását és kiemelte, hogy bőven vár még feladat a Balaton parti településekre a közmű infrastruktúra kiépítése terén is.

A záró rendezvényen Horváth Tihamér, a Horváth – Ép Kft. ügyvezetője ismertette a beruházás részleteit. Elsőként megköszönte a bizalmat, amit az Önkormányzattól kaptak, és a türelmet a lakóknak, akik a munkálatok ideje alatt érintettek voltak. A csapadékvíz elevezető rendszer kiépítése biztonságosan, problémamentesen zajlott le. Úgy fogalmazott, hogy cégüknek ez egy rutin feladat volt, mégis kalandokkal teli, mivel az elavult vezetékhálózat okozott meglepetéseket.

A projekt által érintett területeken korábban semmilyen kiépített csapadékvíz elvezető rendszer sem volt, a csapadékvíz szabálytalanul a közterületeken, az utcák burkolatán, vagy az útburkolat mellett a padkákon folyt le. A domborzati viszonyok, a jelentős színt vonalbeli különbségek miatt a nagyobb intenzitású csapadékvíz rendkívüli felületi károkat okozott. A projektben szereplő területeken az elmúlt években, a csapadékosabb időszakokban komoly útburkolati és zöldterületi károk keletkeztek.

A csapadékvíz útburkolaton történő lefolyása nagyobb esőzések esetén rendkívül veszélyes a közúti közlekedésre is. Mindezen problémák leküzdése céljából vált szükségessé a projektben meghatározott tevékenységek megvalósítása. Az elöntésekből származó károk minimalizálása érdekében e területeken olyan állapotba kellett hozni a csapadék vízelvezető árkokat és műtárgyakat, hogy azok alkalmassá váljanak a csúcs vizek elvezetésére. A munkálatok során két záportározó készült és csaknem 2000 folyóméter nagy átmérőjű betongyűrűt fektettek le, és közel 1100 tonna aszfalt épült be az érintett útszakaszokon.

A projekt megvalósulásának közvetlen haszonélvezői az érintett terület lakói, az ingatlanok tulajdonosai. A projektben szereplő területek közvetve 185 ingatlant érintenek.

A projekt megvalósítása kiemelt fontosságú a térség és a Balaton Régió szempontjából is, hiszen a régió gazdaságának, életének alapját képező turisztikai vonzerők minőségét, hatását befolyásolja. (tvkeszthely.hu)Newer news items:
Older news items: