KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Jég nélkül nehezebb a nádaratás PDF Nyomtatás E-mail
Nyugat-balatoni hírek
Írta: Administrator   
2012. január 11. szerda, 15:51

Jég nélkül nehezebb a nádaratás. A fagymentes időjárásnak köszönhetően ezen a télen nem fagyott be a Balaton és a Kis-Balaton. Ennek köszönhetően nincs lehetőség a kívánt mértékű nádaratásra. A Kis-Balatonnál csak a kis vízmélységű területeken tudnak dolgozni az aratógépek.

A Kis-Balatonnál a nádaratást már Karácsony előtt megkezdték a vállalkozók. Ezt a nagymennyiségű kéve is bizonyítja a területen. A nád minősége az elmúlt évekhez képest jobb, ez köszönhető az előző évek jó nádgazdálkodásának. Ami viszont probléma, az-az időjárás, ugyanis sem a Balaton, sem a Kis-Balaton nem fagyott be.

„Sajnos egyelőre nem fagyott be a Kis-Balaton, így csak azokat a területeket lehet aratni, ahol kis vízmélység van és el tudnak közlekedni ott a nádarató gépek.” – mondta el Presír József, a Kis-Balaton Üzemmérnökség területi felügyelője.

A magasabb vízállású területeken akkor lehet nádaratást végezni, ha olyan vastag jégpáncél képződik, amely elbírja a gépeket. A Kis-Balaton területén három vállalkozó végzi az aratást, akiknek megállapodása van a Kis-Balaton Üzemmérnökséggel, melynek értelmében amekkora területen ipari minőségű nádat aratnak, akkora területen tisztítóaratást is végezniük kell.

A learatott nád nagy részét tetőfedésre, másik részét bútorokhoz, szőnyegek készítéséhez használják fel. A magyar nád keresett exportcikk, hiszen Németországba és Hollandiába is szállítanak belőle. A Kis-Balaton Üzemmérnökség körülbelül 200 hektáros területen szeretné, ha a vállakózók learatnák a nádat, melyre február közepéig van lehetőségük, ugyanis eddig szól az engedély, amely az élővilág rendjéhez alkalmazkodik.

A balatoni nádaratást eddig csak a part mentén, kézi erővel tudták végezni, nagyobb munkára, ha nem fagy be a tó, nem lesz lehetőség. (tvkeszthely.hu)Newer news items:
Older news items: