KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Kis-Balaton: több évtizedes halogatás után indul a fejlesztés PDF Nyomtatás E-mail
Nyugat-balatoni hírek
Írta: Administrator   
2011. október 11. kedd, 12:37

Kis-Balaton: több évtizedes halogatás után indul a fejlesztés. A kis-balatoni rekonstrukció célja a Balaton vízminőségének megőrzése, az ökológiai értékek növelése és az árvízvédelem.

Mik ezek?

Az első közbeszerzési eljárások meghirdetésével elindult a több évtizede tervezett, és négy éve előkészítés alatt álló Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütemének megvalósítása. A cél hármas: a Balaton vízminőségének megőrzése, a természet- és ökológiai értékek védelme, növelése, valamint az árvízi kockázat csökkentése.
A kiemelt projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósulhat meg, valamivel több mint hatmilliárd forintos költséggel, a tervek szerint 2014-ig.

A magyar tenger tüdejének is nevezett Kis-Balaton a 20. század közepére fokozatosan vesztett szűrő funkciójából. Ez veszélyeztette a Balaton vízminőségét is. Több mint 25 éve valósult meg a Kis-Balaton rekonstrukciójának első üteme, azok a fejlesztések, amelyek a Balaton vízminőségének védelmét erősítették. Most olyan egyedülálló vízvédelmi beruházás készül, ami csökkenti a Balaton tápanyagterhelését, javítja a tó vízminőségét, és biztosítja a kiemelkedő természetvédelmi jelentőséggel bíró Kis-Balaton ökológiai vízigényét. A rugalmas vízkormányzási rendszer megépítésével árvízvédelmi szempontból is biztonságosabbá válik a térség.

– A több évtizede különböző okok miatt halogatott beruházás a Balaton végső megoldása lesz – fogalmazta meg a Kis-Balaton kapujaként számon tartott Vörs polgármestere Farkas László, a Balatoni Szövetség elnökségi tagja, aki a Kis-Balaton rekonstrukciójának első ütemének kidolgozásában részt vett, s azóta is első rangú feladatnak tekinti a Kis-Balaton fejlesztését. Tény, hogy ha nincs a Kis-Balaton szűrőrendszere, a Balaton meghal. A vízminőség-védelem mellett kiemelt cél a természetvédelmi érdekekhez alkalmazkodó üzemeltetés is.

– Azt is figyelembe kell venni, hogy bizonyos szakaszokon látogatható legyen a páratlan élővilág. Az hogyan nézne ki: ráköltünk több milliárd forintot és úgy el van zárva a külvilágtól, mintha egy titkos hadiüzem lenne? – tette hozzá Farkas László. – Természetesen nem terepjáróval lehetne majd bemenni, hanem gyalogosan, vagy gondoskodni kellene a hulladék elhelyezéséről, az edények rendszeres ürítéséről. Az orvhalászok ellen pedig nem kellene feltalálni a spanyol viaszt, hanem visszaállítani azt, ami egykor már jól működött: a halászbokrokról van szó, amelyeket régen 7-8 ember alakított. Engedélyt kaptak meghatározott mennyiségű halászatra, s ennek fejében ők voltak a halőrök.

Kis-balatoni bemutatószakasz Vörsön

A Kis-Balatonnak Vörsön lesz az egyik bemutató partszakasza. Ez azt jelenti, hogy az ide látogatók szinte a falu határában mindent megismerhetnek, amit érdemes megnézni a Kis-Balatonból. Farkas László kifejtette azt is: nem csak Vörs, vagy a környező települések, hanem az ország is profitálhat a látogathatóságból. Jelentősen megnövekedne a z idegenforgalom. Az a fajta turizmus erősödhet, ami a természethez köthető. A Kis-Balaton olyan jelentős élővilággal rendelkezik, hogy a nemzetközi jelentőségű vadvizekről, főkén a vízimadarak élőhelyéről született Ramsari egyezmény hatálya alatt áll.(Forrás: balasport.hu)Newer news items:
Older news items: