KeszthelyStart.hu

RSS
KeszthelyStart
2018. Mar. 23.

Friss hírek

Megújul a gyenesdiási Darnay pince és környezete PDF Nyomtatás E-mail
Nyugat-balatoni hírek
Írta: Administrator   
2011. november 16. szerda, 10:34

Megújul a gyenesdiási Darnay pince és környezete. 1664-ben épült Gyenesdiáson, a Balatoni Múzeum egykori igazgatójának, Darnay Dornyay Bélának a boronapincéje. Az önkormányzat 2009 tavaszán szerezte meg az ingatlant. A település és a Forrásvíz Természetbarát Egyesület két pályázatának köszönhetően a nagyközönség elé kívánják tárni a pincét, melyben emlékszobát, az udvarban pedig szőlészeti-borászati bemutatót kívánnak kialakítani.

80 tő rezisztens szőlőtőkét telepítettek egy gyenesdiási udvarban, ez a hír önmagában nem túl nagy jelentőségű, viszont ha az udvarban található a Balatoni Múzeum egykori igazgatójának, Darnay Dornyay Bélának az 1644-ben épült boronapincéje, akkor máris érdekesebb lehet.

A szőlőtelepítés csak az első lépések egyike, ugyanis az udvart és a pincét két pályázat segítségével kívánják rendbe tenni és a nagyközönség elé tárni.

Elsőként rendeződik az udvar, tisztítás, kaszálás, valamint új kerítés és kapuzat is készül. A rezisztens szőlőfélék telepítése mellett pajtát, és borászati bemutatót is terveznek ide, együttműködve a Balatoni Múzeummal és a Georgikon Majormúzeummal.

A lakosság részéről több felajánlás is történt már, amikkel megtölthető az udvar. A külső munka után következhet majd a belső, a pincét és présházat az előző tulajdonos nem tartotta fontosnak eredeti formában megtartani, ezért több munkát kell rajta elvégezni.

Az 1644-ben épült pince nagy kincs, így hogy az önkormányzat tulajdonába került, biztonságban tudható. A jövőben épülő bormúzeum, szőlészeti-borászati bemutató és Darnay Dornyay Bélának az emlékszobája különleges látványosság lesz nemcsak Gyenesdiáson, hanem a térségben is. (tvkeszthely.hu)Newer news items:
Older news items: